Total solformørkelse - Australien 2012

Netop som vinteren og mørket i November 2012 var ved at få hold i Danmark drog en gruppe globetrottere ud på en rejse til Australiens frodige østkyst med en total solformørkelse som det dramatiske højdepunkt. Rejsen varede i 23000 minutter og heraf ville to minutter finde sted i Månens skygge med udsigt til Solens corona. Turen var arrangeret af Viktors Farmor med Esben Gynther og Mikael Svalgaard som rejseførere. På denne side jeg samlet indtryk og materiale fra turen. Alle billeder og film er optaget af turens deltagere med mindre andet er angivet. God fornøjelse!
-Mikael Svalgaard


Gruppe billede (klik for større udgave)

Indhold (klik nedenfor eller rul ned ad siden):
 • Animationer og kort
 • Rejsefællernes egne billeder
 • Rejselederens foredrag
 • Video
 • Animationer og kort:

  Animation der viser bevægelsen af Månens skygge henover Jorden ved denne formørkelse:

  Interaktivt kort over Port Douglas området (vores nøjagtige position: 16 grader 34.885 minutter sydlig bredde, 145 grader 30.734 minutter østlig længde):

  Vis stort kort

  Satellit foto af vejret over Australien om morgenen på eklipse dagen. Vores position er angivet med det grønne kryds og Måne skyggens bane henover Jorden er angivet med de hvide prikker:

  Satellit foto der viser skyggespillet henover Australien denne morgen. Læg mærke til hvordan det bliver mørkt igen kort efter solopgang. Det er Månens skygge der passerer henover os!

  Rejsefællernes egne billeder:

  Vi ankom til observations stedet ca. to timer før sol opgang. Det var stadig helt mørkt og området var oplyst af projektører. Vi fandt os til rette, satte udstyr op og kiggede stjerner:


  En mosaik af hele formørkelsen, tålmodigt og metodisk fotograferet af Inge-Lise Krylbo (montage og billedbehandling er udført af Mikael Svalgaard).

  Rejselederens foredrag:

  Opvarmningsforedrag (præsenteret i Australien, 10 November 2012).

  Opsamling samme aften med rapporter fra andre ekspeditioner (præsenteret i Australien, 14 November 2012).

  Video optagelser (u-redigerede!):

  Af Mikael Svalgaard (51 MB):

  Af Terkel Mikkelsen(65 MB):


  Rejsen blev arrangeret af Viktors Farmor.

  Denne side er lavet af Mikael Svalgaard, og evt. fejl/mangler er således mit ansvar alene!

  Kommentarer er meget velkomne! (mikael.svalgaard@gmail.com)